Özet kısmında atıf yapılır mı?
“Özet” bölümünde atıf yapılmaz ve “Kaynaklar” bölümü kullanılmaz. Mümkün olduğunca kısaltmalardan kaçınılmalıdır.
Makalenin özet kısmında neler olur?
Makalenin özet bölümü *Özetin amacı, bir belgede ele alınan konuların ana noktalarını ortaya koymaktır. *Esasında, çalışmanın amacı, kapsamı, yöntemi, gözlemler, uygulamalar ve sonuçlar, okuyucunun orijinali araştırıp araştırmamaya karar verebilmesi için yeterince açık bir şekilde belirtilmelidir.
Özette kaynak belirtilir mi?
Özette kısaltmalar, şekiller, tablolar, referanslar veya çapraz referanslar yer almamalı ve geçmiş zaman kipinde yazılmalıdır.
Makalede Özet Bölümü Nasıl Yazılır?
Özetin giriş kısmında, konu hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra, sorun belirtilmeli ve çalışmanın amacı açıklanmalıdır. Daha sonra çalışmada kullanılan yöntem özetlenmelidir. Bulgularda her şeyi yazmaya çalışılmamalıdır. Çalışmanın ana sorusunu yanıtlayan önemli ve özel kısımlar özetlenmelidir.
Özette dipnot olur mu?
Özet: 150-300 kelimelik Türkçe özet ve İngilizce özet yazılmalıdır. Özette kullanılan kaynaklara atıflar, şekil ve tablo sayıları veya dipnot kullanımı yer almamalıdır.
Genişletilmiş özette atıf olur mu?
Geleneksel özetlere göre çalışmanın problemini, amacını, yöntemini ve sonuçlarını daha detaylı bir şekilde ele alan Genişletilmiş Özet, Türkçe makaleler için İngilizce yazılacağından makalelerin uluslararası atıf alabilmesinin de önünü açacaktır.
Makalenin giriş kısmında alıntı yapılır mı?
Girişte başka kaynaklara atıfta bulunursanız, bunları bibliyografyaya eklediğinizden emin olun. Aksi takdirde, makaleniz en başından itibaren yayınlanma şansını kaybeder. Kendi yazdığınız bir tez ise, içerik ne kadar iyi olursa olsun, kopyalama makalenizi okunmaz hale getirecektir.
Makalenin alıntı olup olmadığını nasıl anlarız?
Yinelenen içerik testi, bir makalenin yinelenen olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Makalelerin özgünlüğünü test etmek için, makaledeki cümleye göre bile hırsızlığı ve atıfı tespit edebilen araçlar vardır. Bu araçların çoğu ücretlidir.
Özet kısmında ne yazılır?
Özet bölümünde araştırmanın konusu ve yöntemi açıklanmalı, konu ile ilgili bulgular ve sonuçlar yer almalı, elde edilen sonuçlardan bahsedilmelidir. Özet/özet paragraflar halinde yazılmalı, ancak alt başlıklar kullanılmamalıdır.
ChatGPT makale özetler mi?
ChatGPT ile web sayfası özetleme, gerçek makale uzunluğunun çok daha az bir kısmında sayfa içeriğini anlamanızı sağlayan özlü özetler sunar.
Makalede özet kaç kelime olmalı?
Özet en az 200 ve en fazla 400 kelime uzunluğunda olmalı ve en fazla iki paragraf içermelidir. En az 3 ve en fazla 5 kelimeden oluşan Türkçe anahtar kelimeler özetin bir satır altına yazılmalıdır. Ayrıca özet, başlık ve anahtar kelimeler İngilizce olarak da mevcut olmalıdır.
İyi bir özet nasıl olmalıdır?
– Özet, hem kendi içinde hem de ana metinle tutarlı olmalıdır. – Özetinizde kelime tasarrufu yapın, tekrarlardan kaçının. – Orijinal çalışmaya sadık kalmaya çalışın. – Mümkün olduğunca ana fikirleri kendi kelimelerinizle açıklayın. – Gerekmedikçe alıntı yapmamaya çalışın.
Makalenin özet kısmında neler olmalı?
Bilimsel makale özeti esas itibarıyla şunları içerir: Çalışmanızın genel amacı ve araştırdığınız sorun(lar) Analiziniz sonucunda bulduğunuz temel bulgular veya eğilimler Araştırmanız ve sunduğunuz sonuçlar.
Bilimsel metinlerin özet bölümünde hangileri yer alır?
Özetle; Bilimsel makale genel yayın kurallarına uygun olarak aşağıdaki sıralamaya göre hazırlanır: [2] Başlık, yazar adlarının sırası, özet ve anahtar kelimeler, giriş, materyal ve yöntemler, sonuçlar, tartışma, katkılar için teşekkür, çıkar çatışması bildirimi, referanslar.
Araştırmanın özeti nasıl yazılır?
Kısa özet, çalışmanın kapsamını ve ana hedeflerini belirtmeli, metodolojiyi tanımlamalı, sonuçları özetlemeli ve ana sonuçları belirtmelidir. Sonuçların önemi genellikle üç kez belirtilebilir, bir kez özet bölümünde ve bir kez de giriş ve tartışma bölümünde.
Özet kısmında ne yazılır?
Özet bölümünde araştırmanın konusu ve yöntemi açıklanmalı, konu ile ilgili bulgular ve sonuçlar yer almalı, elde edilen sonuçlardan bahsedilmelidir. Özet/özet paragraflar halinde yazılmalı, ancak alt başlıklar kullanılmamalıdır.
Özet çıkarırken nelere dikkat edilmelidir?
Dikkat edin. – Özetlerken, hatırlamadığınız noktalara bakmayı unutmayın. – Özeti, yazım ve noktalama işaretlerine dikkat ederek yazın. – Özet, hem kendi içinde hem de ana metinle tutarlı olmalıdır. – Özetinizde kelime tasarrufu yapın, tekrarlardan kaçının. – Orijinal çalışmaya sadık kalmaya çalışın.
Atıf hangi durumlarda yapılır?
Çevresine uyum sağlamak ve kabul görmek için ne yapması gerektiğini öğrenebilir (Çılgın, 2006: 176). Alıntı cümlenin sonunda ise alıntılanan kısım tırnak işaretiyle sonlandırılır ve ilgili kaynak hemen parantez içinde belirtilir.
Özette paragraf olur mu?
Özet bölümü makale içeriğinin kısa ama kapsamlı bir özetini sunar. İyi hazırlanmış bir özet makaledeki en önemli paragraf olabilir.