Servisi kaldırılan işçi ne yapmalı?
İşveren çalışanlara fayda sağlamakla yükümlü değildir, ancak sözleşmede belirtilmişse bunları değiştiremez. İşveren mevcut hizmet süresini geri çekerse, çalışan “haklı fesih” verebilir. Bu durumda, kıdem tazminatıyla işten ayrılabilir.
İşveren servis güzergahını değiştirebilir mi?
Hukuk Dairesi (Tüzük No: 2023/3247, Karar No: 2023/3581). Kararda çalışanlara haklı fesih hakkı sağlandığı anlaşılıyor. Bu karardan da anlaşılacağı üzere, hizmet talebi yapılan bir işyerindeki hizmet hukuku iptal edilemez ve hizmet zinciri kökten değiştirilemez.
İşveren servis saatlerini değiştirebilir mi?
Taraflar, karşılıklı anlaşma ile çalışma koşullarını her zaman değiştirebilirler. Çalışma koşullarında yapılan değişiklikler geriye dönük olarak uygulanamaz. Bu nedenle, işveren bu kararı vermeden önce hizmeti kullanan çalışanların yazılı onayını almalıdır.
Personel servisi zorunlu mu?
1. Kamu personeli için servis hizmeti kanunen zorunlu mudur? Kamu personeline tanınan sosyal ve mali haklar esas olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer almakta olup, bu kanunda devletin kamu personeline servis (ulaşım) hizmeti sağlayabileceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır.
Serviste geçen süre işten sayılır mı?
Başka bir deyişle madde metni, işyerinin türü ve yapılan işin niteliği ne olursa olsun, işçilerin araçlara getirilip götürülmeleri halinde araçta geçirilen sürenin kesin olarak çalışma süresi sayılacağına imkân vermemektedir.
Görev değişikliğini kabul etmeyen işçi ne yapmalıdır?
Görev değişikliğini kabul etmezseniz, değişiklik bildirimine 6 iş günü içinde yazılı olarak yanıt vermeli ve görevi kabul etmediğinizi açıklamalısınız. Bu durumda kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. 2. Her görev değişikliğinin temel bir değişiklik olmayacağını hatırlamak önemlidir.
Personel servisleri kalkacak mı?
Memurların personel hizmeti devam edecek mi? Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yaptığı açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen yazıda servis hizmetinin devam edeceğinin belirtildiğini belirtti.
İşçi istemediği bölümde çalıştırılabilir mi?
İş Kanunu’nun 22/2. maddesine göre, tarafların karşılıklı anlaşmasıyla çalışma koşullarının her zaman değiştirilmesi mümkündür. Ancak, kanun, çalışma koşullarında yapılacak her türlü değişiklik için çalışanın yazılı onayının alınmasını gerektirir. Aynı zamanda, işverenin değişiklik teklifinin yazılı olarak yapılması gerekir.
İşveren servis hizmeti vermek zorunda mı?
İş Kanunu’na göre, işverenler çalışanlarına hizmet sağlamakla yükümlü değildir. Ancak, bu bir iş sözleşmesi veya toplu sözleşme ile farklı şekilde düzenlenebilir.
İşçiye sormadan vardiya değişir mi?
CEVAP: İşveren, iş sözleşmesinden veya iş sözleşmesine bağlı personel yönetmeliği ve benzeri yardımcı düzenlemelerden veya şirket uygulamasından doğan çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik yapmak isterse, bu değişiklik, İş Kanunu’nun 22. maddesi uyarınca işçinin rızasıyla yapılabilir.
İşçinin servise yürüme mesafesi ne kadar olmalı?
Servis beklerken çalışanların 1,5 metrelik sosyal mesafe kuralına uygun olarak durakta beklemeleri gerekiyor.
Patron çalışma saatlerini değiştirebilir mi?
Çalışma koşullarının işçi ve işveren arasındaki anlaşma ile değiştirilmesi. İş Kanunu’nun 22. maddesine göre, çalışma koşullarının işçi ve işveren arasındaki anlaşma ile her zaman değiştirilmesi mümkündür.
Personel servisi nereye şikayet edilir?
Çalışanlar, işverenleri adına bildirimlerini/şikayetlerini ALO 170 ve www..tr. internet adresi aracılığıyla Çalışma Bakanlığı’na iletirler.
Serviste uyulması gereken kurallar nelerdir?
Araç içerisinde sürücülerin, servis yöneticilerinin ve öğretmenlerin uyarılarını dinleyin, yüksek sesle konuşarak, gülerek, şarkı söyleyerek veya uygunsuz söz ve davranışlarda bulunarak etrafınızdakileri rahatsız etmeyin, camları açmayın, servis esnasında ayakta durmayın, araç içerisinde yemek yemeyin ve içmeyin, mutlaka emniyet kemerinizi takın..
Servis kaç dakika bekler?
Sabahleyin otobüs öğrencileri evlerinden aldığında, öğrenciler evlerinin dışında beklemek zorundadır. Hazır olmayan öğrenciler için servis en fazla 2 dakika bekleyecektir. Şoför, servis gelmeden 5 dakika önce velileri arayacaktır. Öğrencinin okula gelmediği günlerde veliler servis görevlisine ve okul yönetimine bilgi verecektir.
İşyeri servisi gelmezse ne olur?
İşverenin bir hizmeti sağlamadığı durumlarda, çalışanlar seyahat masraflarını talep etme hakkına sahip olabilir. İş Kanunu, işverenin çalışanlara hizmet sağlamasını gerektirmese de, bu yükümlülüğün olmadığı durumlarda, çalışanlar seyahat yardımı gibi ek faydalar talep edebilir.
Personel servis araçları kullanım kuralları nelerdir?
Servis aracına binmeden önce, araç tamamen kaldırıma gelene kadar beklemelisiniz. Araç tamamen durmadığı sürece araca binmek ve araçtan inmek yasaktır. Araçta emniyet kemerleri takılmalıdır. Durmanın yasak olduğu alanlarda ve köprülerde servis aracına binmek ve araçtan inmek yasaktır.
Çalışma koşullarında değişiklik işçiye sözleşmeyi fesih hakkı verir mi?
İş Kanunu’nun 24. maddesinin 2. fıkrasının f bendinde, çalışma koşullarına uyulmaması, işçinin iş sözleşmesini feshetmenin meşru nedenlerinden biri olarak sayılmıştır. Bu nedenle çalışma koşulları değiştirilen işçi, haklı nedenle sözleşmeyi feshedebilir.
İşçinin servise yürüme mesafesi ne kadar olmalı?
Servis beklerken çalışanların 1,5 metrelik sosyal mesafe kuralına uygun olarak durakta beklemeleri gerekiyor.