Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Anayasadan Üstün mü?
İç hukukumuz anlamında kanun olarak uygulanmaktadır. Dolayısıyla, iç hukukun teknikliği açısından, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 1982 Anayasası’nın altında bir norm olarak ele alınmakta ve üstünde bir norm olarak ele alınmamaktadır.
Türkiye AİHM kararlarına uymak zorunda mı?
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesine göre, Sözleşme’ye taraf tüm devletler AİHM kararlarına uymakla yükümlüdür.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları bağlayıcı mı?
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46. maddesine göre mahkeme kararları bağlayıcıdır. “Sözleşmeci Devletler, taraf oldukları davalarda Mahkeme’nin nihai kararına uymayı taahhüt etmişlerdir.”
AİHM kararlarını kim denetler?
Mahkeme kararlarının uygulanması Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından izlenir. AİHM tarafından incelenen şikayetler belirlidir. Başvuru yapıldığında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin kabul edilebilirlik kriterleri bağlamında değerlendirilen koşulların uygun olup olmadığı kontrol edilir.
Anayasa Mahkemesi en üst mahkeme midir?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye’de anayasal inceleme yapan en yüksek yargı organıdır. Kanunların, cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi iç tüzüğünün anayasaya biçimsel ve maddi uygunluğunu inceler ve bireysel başvuruları karara bağlar.
AİHM büyük daire kararları kesin mıdır?
Daire kararları kesin değildir. Taraflardan birinin kararı Büyük Daireye sunması gereken üç aylık sürenin geçmesinden sonra böyle bir talepte bulunulmaması veya tarafların bu yöndeki taleplerinden vazgeçmeleri veya talebin beş kişilik heyet tarafından reddedilmemesi halinde Daire kararı kesin hüküm haline gelir.
AİHM ihlal kararı verirse ne olur?
Buna göre; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki hakların ihlal edildiğine dair bir tespit, dostane bir çözüm veya Hükümetin tek taraflı bir beyanı sonrasında davanın reddedilmesi halinde, yeniden yargılama yapılması gerekir. Ancak, AİHM’nin ihlale ilişkin her kararından sonra yeniden yargılama yapılacağı varsayılamaz.
Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcı mıdır?
Anayasa’nın 153. maddesi, Anayasa Mahkemesi kararlarının “yasama, yürütme ve yargı organları, idari makamlar, gerçek ve tüzel kişiler” açısından “kesin” ve bağlayıcı olduğunu belirtmektedir. Bu hüküm; Anayasa Mahkemesi kararlarını eleştirmek ve sorgulamak veya hatta Anayasa Mahkemesi’nden üstün bir yetki iddia etmek elbette yasak değildir.
AİHM tazminatı ödeniyor mu?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), hak ihlali bulduğu başvurularda, devletlerin ihlali gidermek için şikayetçilere maddi veya manevi tazminat ödemesini emredebilir. Bu tazminat devlet bütçesinden karşılanır.
AİHM yargıcını kim seçer?
AİHM’de Sözleşmeye Taraf Devletler kadar yargıç vardır ve Mahkemede şu anda 47 yargıç bulunmaktadır. Yargıçlar, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından, Taraf Devletler tarafından sunulan üç kişilik bir listeden seçilir. Yargıçlar dokuz yıllık bir süre için seçilir ve yalnızca bir dönem görev yapabilirler.
Türkiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine üye mi?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), sözleşme taraflarının AİHS’ye uyumunu izlemek için kurulmuştur. Türkiye, AT’nin kurucu üyelerinden biridir. 1987’de AİHM’nin inceleme prosedüründe bireysel başvuru hakkını ve 1990’da AİHM’nin zorunlu yargı yetkisini kabul etti.
Türkiye AİHM’e ne zaman katıldı?
Türkiye ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Türkiye, Sözleşmeyi 18 Mayıs 1954’te onaylamış ve 28 Ocak 1987’de bireysel başvuru hakkını tanımıştır. 28 Ocak 1990’da Mahkemenin zorunlu yargı yetkisini tanımıştır. AİHS, Avrupa Konseyi’nin 47 üye devleti tarafından onaylanmıştır.
AİHM kararları anayasadan üstün mü?
Üye Devletlerin, AİHS’nin sürekli yorumlarla genişlettiği ve geliştirdiği temel hak ve özgürlüklerin bu yapısına saygı göstermeleri ve Sözleşme’nin hükümlerini ve anlayışını kendi iç hukuklarına dahil ederek uygulamaları beklenmektedir. Anayasa, iç hukukun temelleri ve normları hiyerarşisinde en üst kaynaktır.
AİHM kararlarına uymak zorunlu mudur?
Hukuki dayanak Bu maddeye göre, Taraf Devletler, AİHM kararlarına uymayı üstlenirler (paragraf 1) ve AİHM kararlarının Taraf Devletler tarafından uygulanması, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AK) adına Temsilciler Komitesi tarafından izlenir.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Türkiye’yi kim temsil ediyor?
Işıl Ergüvenç Karakaş, 22 Ocak 2008 tarihinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından AİHM’de Türkiye’yi temsil eden ilk kadın yargıç olarak seçildi. Ergüvenç Karakaş, 1 Ocak 2015 tarihinde AİHM İkinci Daire Başkanı, 1 Kasım 2015 tarihinde ise AİHM Başkan Yardımcısı oldu.
Anayasa Mahkemesi kararlarını kim denetler?
Anayasa Mahkemesi, Sayıştay’ın bu denetim görevini yerine getirmesine yardımcı olur.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Türkiye’yi kim temsil ediyor?
Işıl Ergüvenç Karakaş, 22 Ocak 2008 tarihinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından AİHM’de Türkiye’yi temsil eden ilk kadın yargıç olarak seçildi. Ergüvenç Karakaş, 1 Ocak 2015 tarihinde AİHM İkinci Daire Başkanı, 1 Kasım 2015 tarihinde ise AİHM Başkan Yardımcısı oldu.
Normal hiyerarşisi nedir?
Standartlar hiyerarşisi, tüm standart türlerinin hiyerarşik olarak düzenlendiği ve birbirine bağımlı olduğu anlamına gelir. BU HİYERARŞİK DÜZENDEKİ ALT STANDART, ÜSTÜNDE LİSTELENEN STANDARTLARA AYKIRI HÜKÜMLER İÇEREMEZ. Bir standart geçerliliğini başka bir standarttan alır.
Astlık üstlük ilişkisi nedir hukuk?
Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelikler gibi bir hukuk sisteminde var olan normlar dağınık ve rastgele değil, birbirinin üzerine bindirilmiştir. Bu normlar arasında bir üst-üst ilişkisi vardır. Buna “normlar hiyerarşisi” veya “hukuk sisteminin piramidi” denir.