Fasahat ne demek?
Fesahat, sözlükte “berrak olmak, havanın temiz ve berrak olması, sütün saf ve temiz olması, yüzündeki köpüğün ak olmaması” anlamlarına gelir. Buna göre, sözün hatalardan arınmış olmasına fesahat, böyle söyleyene veya söyleyene de fasih denir.
Kelamın fesahati ne demek?
Saraç, kaynaklarda kelimenin açıklaması olarak geçen bu ifadeyi söz dizimi olarak ele almış ve hem cümleleri hem de kelime gruplarını kastetmiştir. Söz diziminde telaffuzun güzelliğini sağlamak için kelime grupları ve cümlelerde hiçbir hata bulunmaması gerekir.
Fütuhat ismi ne demek?
Fütuhat kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup “fetih” kelimesinden türemiş olup “zaferler, fetihler” anlamına gelmektedir.
Sebahat ismi ne demek?
Sebahat dilimize Arapçadan gelen ve güzellik anlamına gelen bir isimdir. Ayrıca çekici ve alımlı gibi anlamları da vardır. Güzel olarak tanımlanan kızlara genellikle bu isim verilir. Ayrıca iyi bir hayat yaşamak için verilen bir isimdir.
Belagat özellikleri nelerdir?
Bir beceri olarak retorik, kelimelerin güzel ve yere ve zamana uygun olması anlamına gelir. Başka bir deyişle, bir fikrin uygun, yerinde ve zamanında sözlü veya yazılı olarak ifade edilmesidir. Retorik, insanlarda doğuştan gelen bir beceridir.
Fasih ilmi ne demek?
Retorik, aynı zamanda doğru ve yerinde konuşma yöntemini öğreten bir ilmin adıdır. “Me’ânî”, “Beyân” ve “Bedi” adı verilen üç ayrı ilim dalından oluşur.
Arapça belagat nedir?
Belagat kavramı; “/b-l-ğ” fiilinden türemiş olup sözlükte “başarmak”, “bir işin son noktasına ulaşmak”, “uzman olmak”, “olgunluk” ve “gençlik” gibi anlamlarla kullanılır. Terim olarak ise duruma ve durumun ihtiyacına göre amacı dile getirmek demektir.
Belagatli ne demek?
Ayrıca, duruma ve kişiye uygun, açık ve anlaşılır konuşma kurallarını ele alan bilimin adıdır. Retorik kurallarına göre söylenen sözlere ve bunları söyleyenlere belagatli ve belagatli denir. Bir bilim olarak retorik üç bölümden oluşur: “anlam, açıklama, ifade.”
Tenafür ne demek?
Tenafor, sözlükte “korkmak, hoşlanmamak” anlamına gelen nefr (nufûr, nifâr) kökünden türemiş olup, birbirinden nefret etmek, anlaşmazlığa düşmek anlamına gelir; “tutarsız/uyumsuz olmak” demektir. Tenafor, bir söz veya ifadenin belagatini engelleyen özelliklerden biridir ve sözdeki tenafora “tenafor-i hurûf” denir.
Mutaf ismi ne demek?
Keçi kılını ip haline getirip çeşitli ürünler yapan ustalara Mutaf denir.
Feyz ne demek isim?
Feyz kelimesinden türemiş olup “bolluk, ilham, manevi kazanç” anlamlarına gelir.
Hıfsı ismi ne demek?
Hıfzı ismi Arapça kökenli bir isim olup “koruyucu”, “koruyucu” anlamına gelir. Ayrıca “hafız” kelimesinden türemiştir ve “Kur’an’ı ezberleyen” veya “Kur’an’ı ezberleyen” anlamına gelir.
Sabahat adı ne anlama gelir?
(ﺻﺒﺎﺣﺖ) i. (Ar. ṣabāhat) Güzellik, tazelik, incelik: Garka-i olduğu şafağı / Keff-i derya’yı Bezm-i mey sâkî ile parlatan Câm-ı hurşîd (Şeyh Gālib). Hiçbir devlet bu ruh kadar büyüyüp gelişemez (Cenap Şahâbeddin).
Sibel isminin anlamı nedir?
Anadolu’da kızlara verilen Sibel ismi doğrudan bu tanrıçadan türemiştir. Ayrıca kelime Farsçada yağmur damlası anlamına gelir ve o dildeki sebil (su, kuyu) kelimesiyle aynı köke sahiptir. Ayrıca buğday başağı anlamına gelir. Kelimenin Yunanca “büyücü” veya “falcı” anlamına geldiği de iddia edilmektedir.
Nebahat ne demek?
Şan ve şeref anlamına gelen Nebahat ismi birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Kadınlar için kullanılan Nebahat ismi anlamı ile ön plana çıkmaktadır. Şeref ve şöhret gibi anlamları olan bu isim oldukça popülerdir.
Arapça belagat ne demek?
Belagat kavramı; “/b-l-ğ” fiilinden türemiş olup sözlükte “başarmak”, “bir işin son noktasına ulaşmak”, “uzman olmak”, “olgunluk” ve “gençlik” gibi anlamlarla kullanılır. Terim olarak ise duruma ve durumun ihtiyacına göre amacı dile getirmek demektir.
Tafsilat ne demek din?
Tafsil kelimesinin sonuna -at eki eklenerek oluşturulan Tafsilat kelimesi dilimize Arapçadan gelmiştir. Bir şeyi bütün yönleriyle, hiçbir ayrıntıyı atlamadan araştırıp açıklamaya Tafsil denir.
Belağat ilmi nedir?
Arap dilinin edebî inceliklerini ve sanatlarını inceleyen ilim dalına “belagat” denir. Genel kanaate göre bu ilmin alt dalları Meânî, Beyân ve Bedî ilimleridir.
Tahfif ne demek Arapça?
Arapça taχfīf تخفيف “hafifletmek, rahatlatmak” anlamına gelen ve Arapça χff kökünden türeyen kelimeden türemiştir.