İçeriğe geç

Üretim Yönetimi Esneklik Nedir

Esnek ürünler nelerdir?

Esnek nesnelere örnek olarak yaylar, süngerler ve lastikler verilebilir. Kil ve macun gibi nesneler esnek değildir çünkü kuvvet kaldırıldığında orijinal şekillerine geri dönmezler.

Esnek sanayi nedir?

Esnek üretim sistemleri, günümüzün yoğun rekabete sahip küresel pazarlarında değişen tüketici taleplerine yanıt verebilen bir üretim sistemidir. Farklı durumlara hızla uyum sağlama ve üretim faaliyetlerinde süreklilik ve hızı sağlama yeteneği, esnek üretim sistemlerine olan talebi artırır.

Hacim esnekliği nedir?

Hacim esnekliği; Esnek üretim sisteminin farklı miktarları verimli bir şekilde üretebilme yeteneğidir. Genişleme esnekliği; Üretim tesisini basit ve modüler bir şekilde genişletebilme (kapasite artırma) yeteneği ile ilgili bir ölçüdür.

Karma üretim nedir?

Karma üretim nedir? Karma üretim sistemi, sürekli üretim ve siparişe göre üretim sistemlerinin bir karışımından oluşur. Bir karışım olduğu için hem sürekli üretim hem de siparişe göre üretim özelliklerini taşır.

Üretimde esneklik nedir?

Farklı ürünler üretme yeteneği rekabetin temelidir. Üretilebilen parçaların büyük çeşitliliği ve üretim miktarını ve bileşimini değiştirmenin kolaylığı, üretimde esneklik kavramını ön plana çıkarmıştır.

Esneklik nedir işletmede?

Esneklik, kısa bir zaman diliminde az maliyet ve çabayla değişime veya değişikliklere uyum sağlama yeteneğidir. Çalışma hayatında esneklik, özellikle üretim ve istihdamla ilgili olarak işçileri korumak için tasarlanmış yasal düzenlemelerin sermaye lehine gevşetilmesidir.

Esnek yönetim nedir?

(Yönetimde esneklik) Şirketlerin ekonomik ve teknolojik çevredeki değişikliklere en etkili ve en hızlı şekilde uyum sağlamaları düşünce ve uygulamada esneklikle mümkündür. Esneklik, uyum ve çözümler için yeni araçların kullanılmasını sağlar.

Esnek çalışma sistemi ne demek?

Esnek çalışma, çalışanlara nerede, ne zaman ve nasıl çalışacakları konusunda daha fazla kontrol sağlayan bir çalışma düzenlemesidir. Esnek çalışma seçenekleri olan bir şirket, çalışanlarının haftada beş gün işyerinde çalışmak yerine haftanın bir kısmında uzaktan çalışmalarına izin verebilir.

Esnek işgücü piyasası nedir?

Çalışma yaşamı ve istihdam ilişkilerinde yapısal bir değişim olarak sunulan esneklik, işverenler açısından ‘toplumsal ve ekonomik koşullara ayak uydurmak’ olarak tanımlanırken, çalışanlar açısından ise korunmasız, kontrolsüz ve güvencesiz bir işgücü piyasası anlamına gelmektedir.

Esnekliğin türleri nelerdir?

Ekonomi literatüründe temel olarak iki tür esneklik vardır. Bunlar; talep esnekliği ve arz esnekliğidir. Talep esnekliği; talebin fiyat esnekliği, talebin gelir esnekliği ve talebin çapraz fiyat esnekliği olmak üzere üç kısımdan oluşurken, arz esnekliğinde yalnızca arzın fiyat esnekliği vardır.

Esneklik nelere bağlıdır?

Elastiklik potansiyel enerjisi, sıkıştırılan veya gerilen cismin türüne ve sıkıştırma veya germe miktarına bağlıdır.

Ürün karması esnekliği nedir?

Ürün karışımı esnekliği, üretim sisteminin aynı planlama dönemi içinde kaç farklı ürün tasarlayıp üretebileceğini gösteren bir özelliktir. Belirli bir üründe tasarım farklılıkları yaratma yeteneğine ürün değişim esnekliği denir.

Üretim sisteminin 5 unsuru nedir?

Boyut ve türe bakılmaksızın her sistem 5 temel öğeden oluşur. Şekil, bir üretim sistemindeki girdileri, süreçleri, çıktıları, geri bildirimleri ve çevre öğelerini gösterir.

Primer üretim nedir?

Dünya üzerinde kullanılan tüm ürünleri üretmek için gereken ürünlerin üretimine birincil üretim denir. Doğada bulunan ham maddelerin çıkarılması biçimindeki üretimdir. Mineraller, kömür, orman ürünleri ve petrol gibi minerallerin çıkarılması birincil üretimdir.

Analitik üretim nedir?

Çeşitli yöntemler kullanılarak temel hammaddelerin işlenmesiyle birçok ürünün üretilmesine analitik üretim denir. Analitik üretim örnekleri arasında ham petrolün benzin, şeker pancarının şeker ve alkol gibi ürünlerinin üretimi yer alır.

Esnek olan eşyalar nelerdir?

Günlük hayatta gördüğümüz en esnek malzemeler yaylar, lastik bantlar, çoraplar, balonlar, plastik toplar, kauçuk, saat kurma makineleri, stres topları, trambolinler, trambolin tahtaları, levha topları, çelik bantlar, süngerler, kolonya şişeleri, sapan lastikleri ve insan yapımı malzemelerdir. Bu tür maddelere örnek verilebilir.

Esnek cisim nedir 5 örnek?

Büküldüğünde veya sıkıştırıldığında şekil değiştirse de, bırakıldığında orijinal şekline geri döner. Doğada gördüğümüz en yaygın esnek malzemelere örnek vermek mümkündür: balonlar, sakızlar, yaylar ve teller. Çantalar ve lastikler de kuvvet uygulandığında şekil değiştirdikleri için esnek malzemeler olarak kabul edilir.

Esneklik çeşitleri nelerdir?

Ekonomi literatüründe esnekliğin temel olarak iki türü vardır: Talep esnekliği ve arz esnekliği.

Esnek neye denir?

Esnek, dış bir kuvvetin etkisiyle uzama, kısalma, eğrilme gibi fiziksel değişimler sonucu deforme olmadan eski şekline dönebilen anlamına gelir. Esnek kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir kelimedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir